Directan huijauskokemuksia ja ohjeita huijatuille

Tälle foorumille voivat directan huijaamat yrittäjät kertoa oman tarinansa sekä antaa neuvoja muille huijatuille
Tänään on La Maalis 28, 2020 11:07 am

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]

Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Suomen Yrittäjien sivuilla oleva juttu
ViestiLähetetty: To Kesä 26, 2008 6:47 pm 
Poissa
Site Admin

Liittynyt: Ke Kesä 25, 2008 7:57 pm
Viestit: 8
---------

->

19.06.2008
Nettihakemistopalvelusta tehty poliisille lukuisia tutkintapyyntöjä

Useat sadat yrittäjät ympäri Suomea ovat raivostuneet verkossa toimivan yrityshakemistopalvelu Directan toiminnasta. Näiden yrittäjien mukaan osa heistä on joutunut Directan asiakkaiksi tahtomattaan. Useat yrittäjät ovat kertomansa mukaan kieltäytyneet myyntipuhelussa ostamasta Directan palvelua, mutta siitä huolimatta heille on lähetetty palvelusopimuksen perustamislasku.

Suomen Yrittäjien lainopillisen asiamiehen, varatuomari Janne Makkulan mukaan näyttää siltä, että joitakin yrittäjiä on harhaanjohtavin ja hyvän tavan vastaisin keinoin pyritty saamaan sidotuksi sopimukseen Directan kanssa.
– Yrittäjät ovat kertoneet, että Directan puhelinmyyjä on kertonut asioita eri tavalla kuin mitä lähetettyyn tilausvahvistukseen on sittemmin kirjattu. Juridisesti on selvää, että sopimus on sen mukainen, mitä puhelimessa on sovittu. Ongelmana on näyttökysymys, kun toinen vetoaa puhelinkeskusteluun ja toinen kirjalliseen tilausvahvistukseen. Yrittäjän tulisikin aina lukea tarkasti lähetetty tilausvahvistus ja reklamoida heti kirjallisesti, mikäli sen sisältö poikkeaa puhelimessa sovitusta. Toisaalta, jos ei ole sitoutunut mihinkään, ei myöskään tarvitse mitään maksaa.

Makkula tähdentää myös, että mikäli asiakas saa perusteettoman laskun, on selvyyden vuoksi tällöinkin hyvä tehdä kirjallinen reklamaatio, jossa ilmoittaa ettei ole tilannut mitään. Näyttötaakka siitä, että sopimus on syntynyt, on laskun lähettäjällä.
− Mikäli erehdyttäminen on ollut tahallista ja sillä on pyritty saamaan oikeudetonta taloudellista hyötyä, on mahdollista, että petoksen tai sen yrityksen tunnusmerkistö täyttyy. Kun olen keskustellut yrittäjien kanssa, monet ovat kokeneet tulleensa huijatuiksi. Yritykset ovat tehneet poliisille lukuisia tutkintapyyntöjä, Makkula sanoo ja muistuttaa, että Yrittäjien neuvontapalvelu auttaa mm. sopimusoikeudellisissa ongelmissa.

Laskut myöhässä

Muun muassa vaasalainen yrittäjä Vesa-Pekka Päärni kokee tulleensa Directan huijaamaksi. Hän luuli puhelintarjouksen perusteella ostaneensa 60 euron liittymismaksulla vuodeksi palvelun, mutta netissä tulleista hakuosumista peritään jokaisesta lisäksi maksua. Hän kertoo myös useista muista yrittäjistä, joille Directan lähettämä palvelun perustamislasku on tullut perille seitsemän vuorokauden huomautusajan jälkeen. Kysyttäessä kyseisen yrityksen toimitusjohtajalta Ville Kompalta selvitystä laskujen laajamittaiseen myöhässä lähettämiseen tai matkalla viipymiseen, Komppa kieltää myöhästymiset ja kertoo heidän laskutusprosessistaan.
− Laskumäärät ovat meillä isoja, siinä kestää vähän aikaa kun ne manuaalisesti tarkastetaan.
Edellä viitattuja tapauksia, joiden mukaan lasku oli päivätty aiemmalle päivälle ja lähetetty myöhemmin asiakkaalle Komppa selittää tällaisia tapauksia tarkemmin tuntematta sanomalla, että kyseessä voi olla tapauksia, joissa on tulkittu laskun luonti- ja tulostuspäivämäärä samaksi asiaksi.

Janne Makkula kertoo yrittäjiltä saamiensa tietojen mukaan, että vaikka yrittäjä on reagoinut heti laskun saatuaan, on Directa näissä tilanteissa vedonnut siihen, että yrittäjän reklamaatio tai sopimuksen irtisanominen on tehty liian myöhään.

40 henkeä työllistävä Directa ylläpitää yrityshakemistoa verkossa. Yrityksen muita tuotteita ovat mm. verkkosivuratkaisut. Directa myy yrityksille nettinäkyvyyttä aktiivisella puhelinmyynnillä. Yritys laskuttaa 29 senttiä jokaisesta hakuosumasta ja sopimukset ovat jatkuvia toistaiseksi voimassa olevia, laskutusvälinä on vuosi. Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat Kompan mukaan alalla vallitsevia. Netin keskustelupalstoilla on lukuisia tarinoita, joissa yrittäjät ovat ymmärtäneet Directan tarjoaman sopimuksen aivan erilailla kuin yhtiö itse. Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun ja aluejärjestöihin on tullut kymmeniä soittoja viikoittain Directaan tyytymättömiltä yrittäjiltä. Komppa kertoo ihmettelevänsä ja pahoittelevansa sitä, etteivät sopimuksen ehdot ja hinnoittelu ole tulleet kaikille yrittäjille selväksi.
− Kanssamme sopimuksen tehnyt yrittäjä on saanut meiltä myyntipuhelun, valtaosa vielä vahvistuspuhelun, sitten postissa vielä tilausvahvistuksen, sopimusehdot ja laskun. Laskun maksamalla yrittäjä on vahvistanut hyväksyvänsä sopimuksen ja siihen liittyvät ehdot. Vasta vuoden päästä kun asiakas on saanut laskun hakuosumista, ovat yksittäiset yrittäjät kokeneet, että eivät olekaan tällaista tilanneet tai ovat ymmärtäneet asian väärin. Jos juridisesti ajattelee, niin sopimus on täysin pitävä, Komppa sanoo.

Directan asiakashankintaprosessiin kuuluu myyntipuhelua seuraavana arkipäivänä seuraava vahvistuspuhelu, jossa Kompan mukaan käydään läpi sopimuksen kulujen muodostuminen. Directalla on toimitusjohtajan mukaan 50000 asiakasta.

Vaasalaiset yrittäjät Vesa-Pekka Päärni, Harri Konttinen ja Jukka Wahls kertoivat toukokuun lopulla Pohjalaisessa ja Ilkassa kartoittavansa tilannetta ja Päärni tarkensi puhelinhaastattelussa, että he kokoavat Directaan pettyneiden yrittäjien kesken joukkoliikettä.
− Tutkintapyyntöjä on nyt yli 70 kappaletta. Meillä on sellainen ymmärrys, että Directa on löytänyt hyvän sauman lypsää yrittäjät, Vesa-Pekka Päärni sanoo.


OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2846, Riikka Kovala


Ilmoita tämä viesti
Ylös
 Profiili Sähköposti  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron

Create Forum · php-BB© · Internationalization Project · Report abuse · Terms Of Use/Privacy Policy
© Forums-Free.com 2009